Nie zdziw się, jeśli zaczniesz zauważać korelację pomiędzy tym, co jesz, a stanem Twoich włosów – i to nie tylko z powodu starej opowieści o tym, że włosy i paznokcie są zrobione z tego samego materiału.
W 2007 roku Journal of Agricultural Food Chemistry opublikował badania, które wykazały, że pewne związki zawarte w żywności, takie jak flawonoidy, mogą mieć wpływ na zdrowie naszych włosów. Flawonoidy występują w dużych ilościach między innymi w herbacie, orzechach, jagodach i ciemnej czekoladzie. Badanie wykazało, że gdy związki te podawano szczurom laboratoryjnym, a ich skóra była wystawiona na działanie promieniowania UV, które może powodować przedwczesne starzenie się skóry, to związki te chroniły zdrowie ich skóry.
W przypadku ludzi nie wiemy dokładnie, w jakim stopniu flawonoidy chronią nasze włosy – wiemy natomiast, że flawonoidy są dla nas dobre (z umiarem), a włosy składają się głównie z białka. Kiedy jesz dobrze dobrane posiłki, które zawierają różne rodzaje owoców i warzyw – takie z nienaruszoną skórką i nienaruszonymi łodygami – otrzymujesz o wiele więcej niż to, co byłoby zawarte w jednej kapsułce witaminowej lub tabletce. Więcej o pielęnacji znajdziesz na stronie https://polishly.pl/ .