Granita to rodzaj włoskiego lodu zrobionego z cukru, wody i dodatków smakowych. Mieszanina jest zamrażana, a następnie skrobana, aby uzyskać płatkową teksturę. Granita może być zrobiona z sokami owocowymi, kawą lub innymi syropami smakowymi.
Jak zrobić granitę?
Granita jest łatwa do wykonania w domu z zaledwie kilku składników i kilku podstawowych urządzeń kuchennych. Wszystko czego potrzebujesz to cukier, woda i wybrany przez Ciebie aromat. Oto co będziesz musiał zrobić:
1. Połącz cukier i wodę w rondlu na średnim ogniu. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2. Zdejmij rondel z ognia i dodaj wybrany przez siebie aromat. Soki owocowe, kawa i syropy smakowe działają dobrze.
3. Wlej mieszaninę do naczynia do pieczenia lub tortownicy i umieść ją w zamrażarce.
4. Co około 30 minut, skrobać granitę widelcem, aby rozbić kryształki lodu i stworzyć teksturę płatków.
5. Kontynuuj zamrażanie i skrobanie, aż granita będzie w pełni zamrożona i będzie miała pożądaną konsystencję.
6. Podawaj w kubkach lub szklankach i ciesz się! kubki do granity
Syropy smakowe do granity
Jedną z najwspanialszych rzeczy w granicie jest to, że można ją aromatyzować wszystkim, co przyjdzie Ci do głowy. Oto kilka pomysłów, od których możesz zacząć:
– Sok z cytryny
– Sok z limonki
– Sok pomarańczowy
– Sok żurawinowy
– Syrop malinowy
– Syrop czekoladowy
– Kawa
– Herbata
Granita to pyszny włoski lód zrobiony z cukru, wody i dodatków smakowych takich jak soki owocowe, kawa czy syropy. Jest łatwy do wykonania w domu z zaledwie kilku składników i kilku podstawowych urządzeń kuchennych. Wszystko czego potrzebujesz to cukier, woda i wybrany przez Ciebie dodatek smakowy. Wystarczy połączyć cukier i wodę w rondlu na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie zdejmij rondel z ognia i dodaj swój aromat do wyboru, po czym przelej mieszaninę do naczynia do pieczenia lub tortownicy i umieść ją w zamrażarce. Co około 30 minut zgarniaj granitę widelcem, aby rozbić kryształki lodu i uzyskać teksturę w postaci płatków. Kontynuuj zamrażanie i skrobanie, aż granita będzie w pełni zamrożona i będzie miała pożądaną konsystencję przed podaniem w kubkach lub szklankach i cieszeniem się! kielich do sorbetów