Źródło: https://ugryz-zdrowie.pl/
Co wyróżnia pracę współczesnego profesjonalnego dietetyka?
Dietetyka jest niezwykle szeroką gałęzią nauki, w dodatku dynamicznie ulegającą zmianom. Dlatego też profesjonalny dietetyk musi mieć wiedzę aktualną, adekwatną do zakresu usług, jakie proponuje. Dodatkowo ważny jest odpowiedni poziom wrażliwości, umiejętność rozmowy oraz docierania do źródła problemów. Praca prawdziwych profesjonalistów w tej dziedzinie nie może być prosta, gdyż każdą osobę, którą się zajmują, traktują w sposób indywidualny i holistyczny, starając się nie pomijać żadnego aspektu sprawy. Dlatego też w odróżnieniu od gotowych diet czy ogólnodostępnych porad, efekty wizyty u specjalisty są zawsze dopasowane do dobrze określonych potrzeb.
Indywidualne i w pełni kompleksowe podejście
To właśnie w pełni spersonalizowana dieta pozwoli Ci uzyskać odpowiednie rezultaty. Musi uwzględniać nie tylko cel – redukcję masy ciała, złagodzenie określonych dolegliwości czy wsparcie w treningu albo chorobie, ale również inne czynniki. Każda osoba ma ulubione produkty oraz takie, za którymi nie przepada czy ze względu na alergię nie może spożywać. Dieta w maksymalnie możliwym stopniu powinna to również uwzględniać. Dlaczego? Przede wszystkim dieta nie może być karą, a co za tym idzie nie powinna zawierać produktów czy potraw, których nie tolerujesz lub Ci nie smakują. Jeśli tak nie jest, dieta staje się problematyczne i w krótkim czasie zaniechasz jej stosowania. Nawet z pozoru drobne sprawy, takie jak aktualna pora roku, powinny być uwzględnione w układaniu aktualnego jadłospisu czy zaleceń. Sezonowość ma bowiem wpływ na wartości odżywcze wielu pokarmów i sens ich stosowania. Każdy człowiek jest nieco inny, tak samo jak jego potrzeby, dlatego nie ma jedynej słusznej diety dobrej dla wszystkich.