Ziarna kawy wyróżniają się między sobą kilkoma elementami takimi jak ich intensywność, kwasowość, zawartość kofeiny oraz nuty smakowe. Do różnych typów ekspresu np. automatycznego, kolbowego, przelewowego sprawdzi się inny gatunek kawy.
Jaką kawy do ekspresu automatycznego wybrać?
Kawy do ekspresu automatycznego to najlepsze ciemne palone ziarna, które posiadają zwiększoną oleistość, ta zaś sprzyja doznaniom smakowym. Jasne, słabo wypalone ziarna nie nadają się do urządzeń automatycznych, ponieważ każdy ekspres automatyczny ma niższą temperaturę zaparzania, zaś czas kontaktu kawy z wodą jest stosunkowo krótki, dlatego aromat z bardziej delikatnych ziaren nie zostaje w pełni wydobyty.
W przypadku ekspresów przelewowych, sytuacja jest odwrotna, tutaj jasne i słabo wypalane ziarna świetnie się sprawdzają. Gorąca woda przelewana jest przez zmieloną kawę, rezultatem czego jest aromatyczny i intensywny napar.
Najlepszym wyborem do ekspresu kolbowego są średnio wypalone ziarna, z nich powstaje bardzo dobra esencja, niejednokrotnie powiązana z nutami smakowymi orzechów, owoców oraz aromatycznych przypraw korzennych.
Kupując dobrą kawę do ekspresu, warto kierować się pewnymi wytycznymi, obejmującymi stopień wypalenia ziaren, skład oraz nuty smakowe, wtedy o wiele sprawniej przychodzi wybór idealnej kawy.
Należy również pamiętać, żeby właściwie dobierać kawy do ekspresu, należy kierować się rodzajem urządzenia. Ekspres automatyczny preferuje ciemne ziarna, zaś ekspres kolbowy oraz przelewowy akceptuje jasne ziarna, średnio lub słabo wypalone.